Ayrıca nüfusunun yalnızca % 4,7’ i okuma özürlü, yaşam ortalaması 78,5 yıl (2002), demokrasi ile idare edilen, 1948’ den beri ordusu olmayan, buradan tasarruf edilen parayı eğitimine ve sıhhatine yatırım yapan, diğer yönden okula gitme mecburiyeti 100 senedir uygulanan, dapdaracık sokaklarında ve çok yoğun ama geçiş önceliği tanınan, düzenli trafikte tek tük polise rastlanan, sokakta yürürken birbirine çarpmayan, bağırıp çağırmayan, ancak bu arada bazı özel hassas ve ağır ceza gerektiren dokunulmazlıkları olan!!, İdam cezası 1870 yılında kaldırılmış, memleketlerinin % 21’si doğayı koruma altında, sakin, güleryüzlü bir topluluk.
Kısa Bilgiler :
- Costa Rica’ nın doğusu Karibik denizi, batısı ise Pasifik Okyanusu. İki sahil arasındaki mesafe 150 km kadar. Yani sabah Karibik sahilinin sıcak kumsallarından, akşam üstü de Pasifik’ in tropikal adacıklarından denize girmek, piknik yapmak mümkün.
- Nikaragua’ dan başlayıp Costa Rica’ nın kuzeyinden güneyine uzanan, 200’ ü aşkın yanardağların da sıralandığı ve yüksekliği yer yer 3500 - 3800 metreye kadar ulaşan bir dağ silsilesi var.
- Başşehir orta bölgede 1150 m yükseklikte San Jose. 4 milyon olan genel nüfusun 1 milyonu Başşehirde yaşıyor ve her gün çevreden gene 1 milyona yakın halk çalışmak için şehire sabah girip, akşam çıkıyor.
- Burada bizim alıştığımız dört mevsim yok. Yanlızca Yağmur ve Yağmursuz mevsim. Yağmur dönemi (hem de nasıl yağmur !!) Mayıs – Kasım, Kuru zaman ise Aralık – Nisan arası.
- Şiddetli tropikal Yağmur – özellikle Karibik sahili bölgesinde - genelde sabah güneşinin arkasından, sanki saat ayarlı gibi öğleyin saat 13:00 civarında başlayıp sağanak halinde akşam üstüne kadar sürüyor. Sonra tekrar hava açabiliyor.
- Ben bilerek yağmur mevsimi Kasım’da gittim. O tropikal yağmurları gerek nehirde motorda gerekse ormanlarda yaşamak tam manasıyla ıslanmak bahasına da olsa son derece çok keyif verici.
Muz’ lu Politika:
Yıllarca önce “Bananen Republic” yani (Muz Cumhuriyetleri) diye ; ikliminin ve toprağının verimliliğinden Muz yetiştirip ihracatını yapan ülkelere verilen isimmiş.
Bu ülkeler; özellikle Costa Rica, Honduras, Nikaragua, Panama gibi Orta Amerika memleketleri olup iç ve dış politikaları, siyasetleri dünyaca büyük Narenciye ihracatçıları Amerikan şirketleri olan “United Fruit Company (Chiquita, Del Monte) ve “Standart Fruit Company” tarafından yönlendirilmişler.
Bugün ise “Bananen Republic” tabiri; Endüstrisi güçlü yabancı memleketlerin siyasi dengesizlik yaratma, soygun, kaçakçılık, mafia gücü ve devlet adına kişisel zenginleşme ve şüphe götüren seçimler yaratma politikaları sonucu zor duruma düşen veya daha doğrusu düşürülen memleketler için kullanılıyor.
Bu tanıtım mesela 1984 senesi Almanya’ sı için de geçerliymiş.
Günlük Basından:
30 Ekim 2007 tarihinde yayımlanan günlük bir gazetede, ordusu olmayan Costa Rica’ ya karşı Kolumbiya askerlerinin hudutlarında Muz ağaçlarını “Tezkere” gerekmeden nasıl korudukları görülüyor. !!
Ey Yüce Allah… bize bu tür dertleri Bahşet…
|