|
Niçin Seyahat ?
İş seyahatleri dışındaki gezilerde düşüncemiz; kültürel yapıtlar yanında, başka diyarların insanlarını, yaşantılarını, özelliklerini görmek, tanımak, anlamak ve mümkün olduğunca her ortamda ilişki kurmaya çalışmaktı.
Seyahatleri genellikle bizzat organize ederek veya son yıllarda gidilecek yerlerdeki adresleri İnternet aracılığı ile ve de ekonomik olarak sağladık.
Yabancı diyarlarda, bize her türlü kapıları açan yanlızca güleryüzümüz oldu. Ayrıca Resim Galerimizde göreceğiniz gibi, gittiğimiz her yeri iyi - kötü / pis - temiz / çirkin - güzel diye katiyyen ayırım yapmadan, en güzel ve yapıcı görüş açımızla filme aldık. Meselâ New York’ un Harlem’ ine, Güney Afrika' nın veya Hongkong’ un, Rio de Janeiro’ nun, Pekin' in veya Moskova’ nın ; turistlere “aman sakın ha oralardan uzak durun” dedikleri yerlere yalnız olarak gidip müziklerini dinleme, sohbet etme fırsatı bulduk. Ayrıca Pekin' de meşhur Mao' nun Anıtkabri' nin bulunduğu 600.000 kişilik Tiananmen Meydanına otelden kiraladığımız bisikletlerle akşam vakti Yeşim ve ben rahatça gezerek gittik.
Yöresel yemekleri ve içkileri hiçbir yerde tarzı, tadı vs. ayırt etmeden, bulunduğumuz yerlerin masa ve yemek adabına uyarak özenle ve merakla tattık.
Mesela Johannisburg’ daki "The Train" 'de hakiki olarak Zürafa, Gergedan, Timsah, Fil, Kaplan, Yılan, Ceylan, Zebra, Tırtıl vs. etinden hazırlanmış yemekleri veya Norveç-İsveç’ in Lapon hududunda dağ yolunda yürürken yöre Laponlarının ikram ettikleri kurutulmuş Ren Geyiği etini, veya Polinezya Bora Bora' da Mai-Mai' i tattık. Yemekler çok mu lezizdi diye sorulursa... hepsi değil ama, mühim olan, bizdeki meze masası sohbeti gibi, bulunulan yörenin ortamında keyifle yeniliyor.
Bu vesileyle Gurme mevzuunda okuduğum bir bilgiyi nakledeyim : Şarap hususunda dünyanın 1 numaralı Şarap Bilgini (Connaisseur) Mr. Parker’ in şöyle bir görüşü var :
Bir akşam evinize dönerken - canınız çekmiş - yakınınızdaki bir bakkaldan rastgele bir şişe kırmızı şarap alıyorsunuz. Evde koltuğunuza geçip keyifle içmeye başlıyorsunuz. Bir müddet sonra şişenin boşaldığını fark edip, içinizden " ah keşke bir şişe daha olsaydı " diye düşünüyorsanız, Mr.Parker " İŞTE; o şarap sizin ağız tadınıza uygun en iyi şaraptır " diyor. Bu görüş değişik ortamlarda yenilen yemekler için de geçerli olabililiyor.
Son olarak; en çok hangi ülkeyi mi beğendik ?
Her yeri...Dünya insanlarına; ırk, din ve davranış farkı gözetmeden yaklaştığımızda ne kadar içten güleryüzlü, yardımsever ve canayakın olduklarına hep şahit olduk. Yeterki siz de onlara sıcak bakın...
Yaşantımız renklendi, zenginleşti.
|